Högstadieeleverna på Strandenskolan får fjärrundervisning. Foto: SVT

Dorotea fjärrundervisar högstadieelver som säkerhetsåtgärd

Publicerad

I Dorotea har man valt att fjärrundervisa högstadieelverna på Standenskolan som en säkerhetsåtgärd i fall coronaviruset slår till mot kommunen. Skolan har haft fler lärare än vanligt sjukskrivna men inte på grund av covid-19.

– Vi har haft en längre period med hög personalfrånvaro på grund av att man följer folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Marie Blomberg skolchef i Dorotea.

Högstadieeleverna på strandenskolan kommer från och med den fjärde maj att få fjärrundervisning, medan lärarna går över till att undervisa de yngre årskurserna.

– Vi gör det här för att säkerställa att vi har rätt personal för de yngre eleverna, säger Marie Blomberg.

Coronaviruset i Västerbotten

Alla elever kommer få skollunch som de kan hämta eller äta i matsalen vid bokade tider. För de elever som behöver stöd och hjälp eller som inte ha internet hemma så kommer de att kunna besöka skolan men vid bokade tider. Tanken är att börja månaden den 4 maj och när beslutet upphör att gälla återstår att se.

– Vi har inte satt något stoppdatum utan det får omständigheterna utvisa. Har vi ingen större personalfrånvaro så kanske vi återgår till det normala. Men om Dorotea nu blir väldigt drabbat, så är vi redan inkörda i systemet, säger Marie Blomberg.

Hur orolig är ni för att det ska bli samma läge för er som för Kågeskolan i Skellefteå?

– Jag tror att alla vet att det inte handlar om, om det kommer ske utan när. Det här kommer svepa över landet och det är inget vi kan påverka, utan vi kan vidta åtgärder och så är vi redo om något händer, avslutar Marie Blomberg,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet