Foto: SVT.

Dorotea storsatsar på bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av de tio kommuner som lägger mest pengar på bibliotek, per person, tillhör Västerbotten. Och Dorotea toppar listan.

Just den här förmiddagen är en skolklass på besök på biblioteket i Dorotea, men bibliotekarien Kerstin Oskarsson beskriver ändå morgonen som lugn.

– Det är nog för att ni är på besök, säger hon och skrattar.

#Kulturklyftan

”Hög resurstilldelning”

Och det finns en hel det att välja på för både eleverna och för Doroteas kommuninvånare. Så pass mycket att Dorotea toppar listan över mest bibliotek per person i landet.

– Varje kommun ska enligt lag erbjuda ett bibliotek till invånarna. Vi är en kommun med relativt få invånare, men med en hög resurstilldelning.

Invånarna läser mycket

Hur kommer det sig att Dorotea toppar den här listan?

– Det är för att Doroteaborna läser väldigt mycket. Vi har ett fantastiskt fint bibliotek säger Nicke Grahn, vice ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

I kommunen bor cirka 2700  personer. Att man kan erbjuda mycket bibliotek för invånarna beror på en rad olika faktorer, men främst beror det på en hög utlåningsstatistik, hög personaltäthet och politiker som väljer att satsa på biblioteket.

Får mycket ekonomiskt stöd

– Vi får tilldelat medel för vår verksamhet, och det ligger ganska högt i jämförelse med riket i stort. Det innebär att vi kan hålla en hög standard, vi kan ge bra service och att vi kan göra resultat, säger Kerstin Oskarsson.

– Jag tror att biblioteket i kommunen är viktigt för de allra flesta och att många är stolta över biblioteket, det är relativt nytt och det är en fin byggnad, säger Nicke Grahn.

Sorsele tvåa på listan

Förutom Dorotea kvalade Sorsele in på en andraplats, Åsele som nummer fyra och Norsjö på plats sju. Enligt statistik som SVT:s kulturnyheter tagit fram är flera kommuner i Västerbotten ledande när det kommer till den totala kostnaden för kultur per person. Där syns Umeå, Åsele, Dorotea och Skellefteå högt på listan.   

”Man är intresserad av det som händer”

– Jag tror att det är ett gammalt bildningsideal, och att väldigt många är nyfikna på hur det ser ut runt om i världen. Man är intresserad av det som händer på andra ställen och vi tycker om en bra berättelse. Västerbotten är ju också berättarnas län, avslutar Nicke Grahn.

De satsar mest – fyra länskommuner topp-10

Dorotea (1)

Sorsele (2)

Emmaboda (3)

Åsele (4)

Malung/Sälen (5)

Härjedalen (6)

Norsjö (7)

Bräcke (8)

Färgelanda (9)

Grästorp (10)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Kulturklyftan

Mer i ämnet