Foto: Ulf Eriksson

Doroteaupproret – inte över

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Doroteaupproret i helgen avbröt ockupationen av sjukstugan väcks det nu frågor om vad det här kan innebära för vården i inlandet.

Idag lämnade Doroteaupproret i en gemensam aktion sjukstugan efter drygt tre år av ockupation.

De har ännu inte lyckats få tillbaka de fyra förlorade akutplatserna – men hoppas att politikerna nu ändå ska hitta en lösning i själva sjukstugan. Politikerna är i det här läget främst Dorotea kommunlista som vann valet i höstas med löften om att återställa akutplatserna.

Efter valet sa kommunen också upp avtalet som fanns med landstinget, och sen dess har tjänstemän från kommun och landsting tillsammans genomfört en utredning om hur framtiden kan tänkas se ut. Nu är den klar, men innehållet ännu arbetsmaterial; det ska presenteras för politiker inom kort.

Doroteaupproret

Vad är en bra lösning?

– Alltså det är en utmaning att kunna ha vårdplatser så här långt ut i kommunerna och det är ganska unikt i Sverige att vi har det, men vi tycker att det är en bra lösning för dem som bor väldigt långt bort. Det här är ju en form av observationsplatser, säger landstingsrådet Peter Olofsson (S) utan att i dagsläget vilja föregå kommande förhandlingar och precisera ett konkret förslag till lösning.

Räkna inte med akutplatser

I till exempel Sorsele, Malå och Storuman har man idag just så kallade observationsplatser och en åsikt som framförs av företrädare SVT Nyheter talat med är att inlandet inte kan räkna med att ha regelrätta akutplatser.

–Vi kan aldrig bedriva akutsjukvård i Sorsele för den som är akut sjuk måste ändå så fort som möjligt till lasarettet och då är en väl fungerande helikopter det viktigaste, vi måste sluta prata om akutvård för det blir fel benämning, menar till exempel före detta kommunalrådet Caisa Abrahamsson.

Landstingsrådet Peter Olofsson framhåller också att det viktigaste inte är lokalen utan verksamhetens innehåll.

Upproret inte

Men frågan är om Doroteaborna kan övertygas om det – för upproret tog inte slut idag – det bara flyttade till Sockenstugan under tiden som politikerna ska förhandla fram ett nytt avtal.

Och kommunalrådet MatsErik Westerlund (DKL) håller idag fast vid vallöftet att arbeta för att återställa vårdplatserna i sjukstugan. Inte minst mot bakgrund av att kommunen behöver alla platser som idag finns på Bergvattengården.

– Det är uppdraget vi har från medborgarna men jag tycker det var förståndigt att avbryta ockupationen. Nu skapas i alla fall bättre förutsättningar att hitta en lösning, säger Westerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Doroteaupproret

Mer i ämnet