Foto: TT

21 glas alkohol – på fem personer

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå Kraft har restriktiva regler för alkoholservering vid representation. Men både vd och marknadschef har varit med vid tillfällen där alkoholkonsumtionen sticker ut från mängden.

Skellefteå Krafts representation i sin hockeyloge är i stora drag nyktra tillställningar och bolaget har restriktiva regler för hur man får servera alkohol i samband med extern representation.

– Vi erbjuder måltidsdrycker, men vi tillämpar det i ringa omfattning. Och min uppfattning är att de flesta av våra gäster inte ens är sugna på det, säger Skellefteå Krafts vd Hans Kreisel.

Granskningen visar det motsatta

Men fakturorna som SVT granskat visar att det dricks alkohol vid många av representationstillfällen i hockeylogen. Bolaget uppger själva att de bjudit på alkohol vid 15 tillfällen förra året. Totalt har de haft extern representation 23 gånger i hockeylogen under år 2016.

Av fakturorna framgår också att Skellefteå Kraft i många av dessa fall bjuder på alkohol under hela hockeymatchen, inte bara vid middagen. Och det är ett par representationsträffar som sticker ut när det gäller mängden alkohol.

Extern representation var kväll med vänner

Christoffer Svanberg var marknadschef för perioden vi granskat och han är den person som representerat flest gånger i logen. Bland annat var han ansvarig för en träff fredagen den 27 februari 2015.

Då var det sju män som träffades i kraftsbolagets loge för att se AIK:s match mot Linköping. Fakturorna till Skellefteå Kraft visar att det köptes 24 öl och tillsammans med maten kostade den här kvällen företaget 4.600 kronor. Men tillfället som redovisats som en extern representation var i själva verket en träff som Christoffer Svanberg hade med bekanta som han brukar träffa i andra sammanhang även utanför arbetet.

21 glas alkohol – på fem personer

Svanberg var också ansvarig för en representationsträff några dagar senare. Den 3 mars 2015 var det förutom honom fyra personer som deltog. Men enligt fakturan har det druckits totalt 21 glas öl och vin. Totalt landade notan på 6.750 kronor.

I ett mejl till SVT skriver Christoffer Svanberg:

”Jag kommer inte ihåg vilka överväganden vi gjorde vid dessa tillfällen. När jag tittar på fakturorna, så här i efterhand, kan jag också tycka att det ser ut som att det konsumeras mer alkohol än vad som kan anses måttfullt”.

VD:n ska göra fördjupade granskningar

Även vd:n Hans Kreisel var med på en av finalmatcherna 2015 där det dracks totalt 32 öl och glas vin samt sex läsk på totalt tio personer som deltog. Kostnaden för den kvällen blev 7.360 kronor.

Hans Kreisel kommenterar tillfället i ett långt mail till SVT där han bland annat skriver att företaget hade 520 representationer under 2016 och att de bara bjöd på alkohol vid 54 tillfällen. Kreisel skriver också att alkoholkonsumtionen sticker ut vid några tillfällen och att han ska göra fördjupade granskningar av dessa. Avslutningsvis skriver Skellefteå Krafts vd att han kommer att vidta åtgärder, till exempel korrigerande samtal med medarbetare för att felaktigheter inte upprepas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skellefteå Kraft

Mer i ämnet