Projektledare Jonas Didoff menar att drönare som flyger personer snart kan bli verklighet. Foto: SVT/Guideline Geo

Drönare testas i nytt projekt – ska användas i räddningsuppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett projekt som undersöker möjligheterna att använda drönare till olika samhällsnyttiga insatser. Testerna ska göras i Åsele och Örnsköldsvik och tanken är att drönarna inom några år ska kunna ta passagerare på uppdrag.

Drönare har blivit en allt vanligare del av vår vardag och i det nyligen påbörjade projektet Edis undersöks nu möjligheterna att använda drönare till olika samhällsnyttiga insatser, som till exempel räddningsarbete och sökande efter försvunna personer. Inom några år hoppas man också kunna skicka personer i drönarna.   

– Vi använder en farkost som är helt unik som egentligen inte använts och testats förut, säger Jonas Didoff som är projektledare på Luftfartsverket.

Flygningarna inleds i höst

I projektet Edis ingår myndigheter, kommuner och näringsliv. Drönaren ska testas i Örnsköldsvik och Åsele och sedan planerar man också att flyga mellan Örnsköldsvik och Åsele. Flygningarna inleds i höst och 2022 ska det vara klart. 

– Vi vill utveckla hur drönare kan serva samhället, inte minst glesbygden, säger Didoff.

Mer om vad projektet Edis ska ge i klippet.

Det här är Edis:

Edis står för Elektriska drönare i samhällets tjänst. Projektet finansieras av Trafikverket, men drivs av Luftfartsverket tillsammans med Flypulse, Guideline Geo, Luleå tekniska universitet, Katla Aero, Åsele näringslivsstiftelse och Örnsköldsvik Airport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.