Bageri i Umeå fick en elräkning på drygt 100 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

De höjda elpriserna slår hårt mot företagare med rörliga elavtal. Ett bageri i Umeå har fått en fyra gånger så hög elkostnad under två månader om jämför med fiolåret.

– Det kan nog bli minussiffror de här månaderna, säger Viola Nygren, delägare på Gimobageriet i Umeå.

Elpriserna har rusat i hela landet. Men i norr är elen betydligt billigare jämfört med hur det ser ut i södra Sverige.

– Det har varit en signifikant skillnad på elpriserna de senaste månaderna, om jämför elområde 2 (som Västerbotten ligger i) med elområde 4 (som är Sveriges sydligaste elområde), säger Marcus Hedman som är områdeschef på Umeå Energi.

”Tur att vi bor i Norrland”

Men trots det påverkas företag hårt i länet.

– I fjol var november/december-fakturan på 22 000 och nu var det nästan 100 000. Men det är ju tur att vi bor i Norrland och inte söderut, för de drabbas nog ännu värre, säger Viola Nygren delägare på ett bageri och fortsätter:

– I slutändan kan det ju bli så att man måste dra ner på personalen om det håller i sig, men i nuläget är det inte katastrof.

Tycker att företagare borde få stöd

Regeringen har föreslagit lättnader på max 2 000 kronor per månad för hushåll som drabbats av höga elpriser, men än så länge finns inget liknande förslag för företagare.

– Man tycker ju att även företagare skulle kunna få något stöd, framför allt småföretagare, säger Viola Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.