Numera handlar många sina julklappar på internet. Det är ofta enkelt att få hemleverans på det du vill ha, till ett lägre pris. Bara under 2013 ökade vårt shoppande på nätet med 17 procent. Något som skapar problem för lokala butiksägare som har helt andra utgifter än e-butiker.
Svårare situation
Henric Bergner driver en bokhandel i centrala Umeå och han har känt av e-handels framfart.
– E-handeln har tagit 35 procent av bokmarknaden idag. Det är klart att det märks att omsättningen sjunker, säger Bergner.
Det händer ofta att kunderna kommer in i butiken för att få tips på böcker innan man tackar för sig och ber att få återkomma. Dock återkommer inte kunderna och Henric Bergner tror sig veta varför.
– De köper sin bok på nätet, säger han.
Hitta sin nisch
Lars Silver är handelsprofessor vid Umeå universitet och enligt honom har ägare till mindre butiker två val. Antingen koncentrerar man sig mot ett mindre geografiskt område som är ointressant för stora butikskedjor, vilket förstås innebär att man riskerar att slås ut av e-handeln.
– Eller så hittar du en nisch, där det blir för dyrt eller för svårt för de stora företagen att hänga med.
Trots våra förändrade köpvanor har Henric Bergner inga tankar på att starta en e-handel.
– Eftersom att vi har två konkurrenter som är så oerhört starka har vi inte en chans.
Författarmöten
Bergner har istället förstått att han måste gå en annan väg för att överleva kampen om kunderna.
– Det gäller att kunna erbjuda någonting unikt. Vi erbjuder våra kunder att få komma hit och träffa författare som vi bjuder hit, det får du inte på nätet, säger han.
Vad tycker du om den här utvecklingen? Var köper du dina julklappar? Kommentera/diskutera nedan!