Pappersbruket i Obbola har märkt av en ökning i produktion de senaste åren. Foto: TT/SVT

Det ökade trycket märks hos pappersbruk och postombud

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen drar Black Friday igång, samtidigt som julhandeln rullar på. Allt fler väljer att handla på nätet, något som påverkar både pappersbruk och postombud.

På Obbola pappersbruk tillverkas in och utsidan på en wellpappkartong. De drygt 300 anställda har fått mer att göra de senaste tre åren.

– Kartongen fyller en viktig funktion när varorna ska fraktas och vi har märkt en ökning av våra produkter, det har e-handeln bidragit till, säger fabrikschef Jerry Larsson, SCA Obbola.

Antalet postombud ökar 

PostNord behöver ständigt etablera fler postombud i och med det ökade trycket. I Umeå finns totalt 14 ombud, varav två tillkommit under augusti i år.

– Om det fortsätter i samma takt så innebär det fler postombud i framtiden. Vi ser det redan i Umeå där det på kort tid öppnat två nya för att avlasta i områdena Ersboda och Kronoparken, säger Annette Santner, teamchef PostNord.

”Fick ta bort postadresser”

Flera postombud i Umeå får paket i mängder. Stefan Ahlbeck chef på OKQ8 berättar att de är ombud till nästan 7000 hushåll och förra hösten behövde de skära ner på ett hundratal postadresser.

– Näthandeln ökar hela tiden. Förra året vid julhandeln så svämmade det över här. Vi tog bort några adresser men nu är vi uppe i samma volym igen, efter mindre än ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.