Foto: Svt

Efter 20 års stiltje – nu växer Skellefteå igen

Uppdaterad
Publicerad

Ända sedan räntekrisen i början på 90-talet har bostadsbyggandet i Skellefteå i bästa fall handlat om förtätning av den gamla bebyggelsen.

Men nu växer staden igen.

Och det är på Erikslid – en kilometer norr om centrum – som Skellefteå stad ska växa. En pampig allé in till Erikslids centrum skvallrar om stora planer redan för 25 år sedan.

– Vi har en vision i alla partier om att staden ska växa. Och då måste det finnas någonstans för folk att bo, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Erikslid ska växa

Men finanskrisen och räntechocken i början på 90-talet satte ett brutalt stopp för allt byggande.

– Själv jobbade jag på Ostviks snickeri som gick i konkurs. Borohus och Gullringshus i Byske las ner. Det försvann 200 arbetstillfällen bara där. Och i samma veva la Skebo in handbromsen – det var 1992...minns Lorents Burman.

Första nybygget på 20 år

Det kommunala bostadsbolaget Skebo tvingades då sälja, flytta och riva 100-tals tomma lägenheter innan marknaden vände uppåt. Det första nybygget på 20 år av hyresrätter – på Storgatan i centrala stan – blev snabbt fulltecknat.

Men staden går inte att förtäta i all oändlighet, och därför öppnar nu kommunen för flera höga hyreshus på västra sidan rondellen på Erikslid.

Och där vägen slutade för 20 år  sen kan bygget av ett nytt villaområde dra igång redan nästa år.

– Här finns planer på 78 villor, och vi har flera hundra som anmält sitt intresse av att bygga, konstaterar Lorents Burman.

21 000 personer i kö

Idag står 21 000 personer i kö för en hyreslägenhet i Skellefteå.

Hur stor är risken för en ny bubbla – likt den som försvann över en natt för drygt 20 år sedan?

– Vi har väntat länge på att bygga nya hyresrätter och jag känner lugn inför Skebos planer. Det är viktig signal att kommunen vågar satsa och bygga nya hyreslägenheter i allmännyttan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.