Tända ljus vid kanten av Gubbseleforsen i Vilhelmina. Foto: SVT

Efter arbetsplatsolyckan i Vilhelmina – polisen söker efter saknade mannen med dykare

Uppdaterad
Publicerad

En man försvann i Gubbseleforsen i Vilhelmina under tisdagen i samband med ett arbete vid en hängbro.

Under onsdagen har polisen sökt efter mannen med hjälp av dykare och drönare.

– Händelsen utreds som vållande till annans död innefattande arbetsplatsolycka, säger Stig Andersson, kammaråklagare.

Olyckan inträffade vid 15:30-tiden på tisdagen. Två män hamnade i vattnet när man utförde ett arbete vid en hängbro. En av männen togs sig upp och larmade 112.

Ett stort sökpådrag inleddes efter den andra mannen. Men han hittades inte.

”Lagt ner allt jobb”

De två männen jobbar hos en underentreprenör för Vattenfall. Enligt vd:n för entreprenören arbetade männen med att lägga ut isnät över kanalen för att vattnet skulle börja frysa.

– Vi har lagt ner allt jobb idag och kommer att samlas, säger Peder Abramsson, underentreprenörens vd.

Under onsdagen har polisen sökt efter mannen – bland annat med ett dykarteam. Polisen har även använt drönare för att söka av vattnet och närområdet.

– Vi har haft kontakt med polishelikopter som kommer hjälpa oss att söka så fort vädret tillåter, sa Maria Furberg, jourhavande förundersökningsledare hos polisen under dagen.

Mannen som lyckades ta sig upp ur vattnet kommer att förhöras av polisen så fort det finns möjlighet.

Utreder händelsen

Händelsen utreds av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Det rubriceras som vållande till annans död innefattande arbetsplatsolycka till en början för att vi ska kunna göra utredningsåtgärder. Vi kommer att göra en teknisk platsundersökning, säger Stig Andersson, kammaråklagare.

Vattenfall kommer också att starta en utredning för att gå igenom säkerhetsföreskrifterna för att se om det fanns brister under arbetet.

– Vattenfall anser att säkerhetsarbetet är av största vikt på våra arbetsplatser. Vi gör allt vi kan för att bistå underentreprenören, räddningstjänsten och polisen i sitt arbete, säger Anna Borg, vd och koncernchef Vattenfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.