”Vi kommer inte längre” – hör polisen och se bilder från flera bilbränder som drabbat Umeå Foto: SVT

Efter bilbränderna i Umeå – undersökningar läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år härjade flera bilbränder i Umeås stadsdelar Mariehem, Ålidhem och Ersboda. Sammanlagt gick ett 60-tal bilar upp i rök.

Trots stora polisinsatser har ingen person har kunnat knytas till brotten. Nu lägger polisen ner förundersökningarna.

– Vi har genomfört ett mycket omfattande utredningsarbete, men nu har vi vänt på alla stenar och bedömer att vi inte kan komma vidare, säger David Helgesson, gruppchef vid polisens avdelning för grova brott i Västerbotten.

Polisen har sedan länge misstänkt att vissa av bränderna har varit reaktioner mot polisens arbete mot kriminella. Flera platser i Umeå har också kameraövervakats, bland annat med drönare, för att komma till rätta med bränderna.

– Vi har misstankar gällande ett antal personer som kan vara inblandade i bränderna, men ingen har kunnat bindas till brotten, säger David Helgesson.

Polisen menar ändå att deras närvaro och arbete i de aktuella stadsdelarna inte varit resultatlöst.

”Flera personer har dömts till fängelsestraff för andra brott, bland annat narkotikabrott”, skriver polisen på sin sajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Umeå

Mer i ämnet