Regionens revisorer har i en skrivelse riktat kritik mot regionens hantering av bluffakturan. Foto: SVT/Region Västerbotten

Efter bluffakturan: regionledningen ber om ursäkt för bristande information

Uppdaterad
Publicerad

Regionledningen tar på sig ansvaret för att informationen runt den uppmärksammade bluffakturan inte nådde oppositionen. Nya rutiner har tagits fram, men miljonen ser ut att vara borta.

– Det är väldigt svårt att få igen pengarna, säger regionrådet Peter Olofsson (S).

Det var i början av 2020 som Region Västerbotten lurades på drygt en miljon kronor sedan en bluffaktura skickats i samband med köp av röntgenutrustning från utlandet. Efter detta har regionledningen fått en hel del kritik, bland annat för att händelsen inte diariefördes och för att oppositionen inte informerades om det som inträffat. Miljonsmällen blev känd först sedan en visselblåsare slagit larm.

– Det är bara att beklaga, det är väldigt olyckligt att styrelsen inte fick den här informationen, säger regionråd Peter Olofsson (S).

Rutinerna åtgärdade

Peter Olofsson menar att informationen glömdes bort i samband med pandemiutbrottet. För att undvika att det händer igen har nya rutiner tagits fram och nu granskats av regionstyrelsen.

– Ja, rutinerna åtgärdades omedelbart. Den stora frågan har ju varit om vart den där informationen tog vägen och varför den inte kom ända fram.

Ärendet har polisanmälts och ligger hos åklagare. Pengarna är fortfarande borta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.