Göran Sandberg, busschaufför på Transdev, och Eva Tiséus, marknadschef vid Transdev. Foto: Privat/SVT

Efter Görans busskjol – inga shorts för chaufförerna

Uppdaterad
Publicerad

När Göran Sandberg förvägrades att bära shorts på jobbet som busschaufför blev hans kreativa lösning att låna en kjol från en kvinnlig kollega. Nu svarar Transdev på kritiken mot uniformspolicyn – och hur de ser på Görans användning av kjol.

Transdevs busschaufförer får inte bära shorts i värmen, men däremot kan de kvinnliga chaufförerna bära kjol. Det gav Göran Sandberg idén för hur han skulle lösa sina bekymmer med tryckande värme i på chaufförsplatsen i bussarna. Han lånade en kjol av en kollega som kan kunde hålla sig sval i när han körde runt i bussen. Nu kommenterar Transdev hans kritik mot uniformspolicyn.

Eva Tiséus är marknadschef på Transdev. Hon menar att hon inte hört talas om att långbyxor kontra shorts skulle varit ett problem tidigare.

– Det här är nytt för mig, det är ingen som har klagat på det här innan. Vi har en tydlig uniformspolicy som vi tagit fram med hjälp av referensgrupper och den har vi inga planer på att ändra på, säger Eva Tiséus till SVT.

”Diskriminerande att bara kvinnor kan beställa kjol”

Göran Sandberg tyckte det blev för varmt med långbyxor och fick inte bära shorts. Han blev erbjuden tunna kostymbyxor, men menade att det inte skulle lösa det stora problemet, varken med könsdiskrimineringen eller det faktum han menar att uniformerna inte är funktionella då de bland annat är för varma eller saknar fickor.

– Det ena är att jag vill ha en funktionell uniform, och shorts kan man också ha fickor på. Kjolen har bara små fickor. Det andra är att det är diskriminerande att bara kvinnor kan beställa kjol. Jag såg att Eva Tiséus kommenterat att det var okej att män använde kjol, då förstår jag inte detta. Det är alltså mer okej att bära kjol för en karl än att bära kortbyxor? Det är ett underligt resonemang, resonerade Göran Sandberg under gårdagen.

Transdev: Våra kjolar ska egentligen användas på kvinnor

Men det faktum att enbart kvinnor får upp alternativet att beställa kjol på företagets webbshop för uniformer verkar inte vara något som kommer förändras hos Transdev – även om Göran inte kommer förbjudas att bära kjol.

– Det är klart att våra kjolar egentligen ska användas på kvinnor, men om Göran ser det som den enda lösningen så får han ha sin kjol. Men vi jobbar på att fixa AC:n i bussen så han slipper bära kjol, säger Eva Tiséus till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kjolprotest mot bussbolag

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter