Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Umeå IK:s nye ordförande, Lena Sandlin, berätta om den tuffa resa som väntar den forna mästarklubben. Foto: SVT

Efter det turbulenta fjolåret – Lena Sandlin tar över som ordförande i Umeå IK

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett turbulent 2022 där klubben både åkte ur damallsvenskan och var nära att gå i konkurs har nu klubben hittat någon som är villig att ta över rodret.

– Ekonomin kommer nu i första hand den här säsongen, före det sportsliga, säger Lena Sandlin.

Hon är rutinerad i styrelsesammanhang och har även suttit i Umeå IK:s styrelse de senaste åren. Men nu väntar en tuff uppgift: att både bygga upp ett ekonomiskt förtroende för klubben och att få det sportsliga att lyfta på sikt.

– Det vi kan göra är att hjälpa till att utveckla och utbilda unga fotbollstjejer för att komma till allsvensk nivå och landslagsnivå. Men vi kan inte själva finansiera en sådan utveckling. Vi måste kroka arm med näringslivet och kommunen. De har också lite att bevisa. Vill man ha ett damlag i finrummet eller inte?

Tufft fjolår

Fjolåret var tufft för den anrika umeåklubben. Mellan år 2000 och 2008 vann Umeå IK damallsvenskan sju gånger på nio år samt Uefa Women's Cup (nuvarande Champions League) 2003 och 2004. Förra året hamnade UIK i en ekonomisk kris och var mycket nära att gå i konkurs.

Efter en förlust mot Kristianstad i sista omgången åkte laget dessutom ur högsta serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.