Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Umeå IK åkte ur damallsvenskan – satsar på norrländskt lag

Publicerad

Umeå IK blev bara kvar i damallsvenskan en säsong.

Till våren spelar de i elitettan med ett lag där samtliga spelare kommer från norra Sverige.

– Det är i allra högsta grad en regional trupp, säger sportchef Jörgen Crovin.

Umeå IK tog sju SM-guld mellan 2000 och 2008. Men förra säsongen åkte laget ur damallsvenskan för andra gången på kort tid.

– Det är klart att det är jättetråkigt att åka ur damallsvenskan. Det är ju där man vill spela såklart. Men samtidigt så känner jag att vi behöver bygga en grund för att kunna hålla oss kvar i damallsvenskan och se till att det är där vi är, säger Elvira Fjällström till SVT Sport.

Halva laget utbytt

Hon är en av få som valt att stanna i klubben efter nedflyttningen. 16 spelare lämnade och 12 nya har tillkommit. Det nya laget är ungt och består av spelare som kommer från Sundsvall i söder till Piteå i norr.

– Jag har velat att det ska vara en regional trupp i så hög utsträckning som möjligt, börja om med en A-lagstrupp som har en närhet till området, en närhet till klubben, säger sportchef Jörgen Crovin.

”Det får inte hända igen”

Men det lokala fokuset beror inte bara på sportchefens önskan om en regional trupp, utan också på en ekonomi som varit i obalans. Enligt Jörgen Crovin ser ekonomin allt mer stabil ut, från en negativ siffra på två miljoner till ett par tiotusentals kronor minus. Nu vill han bygga upp ett lag som håller, både spelmässigt och ekonomiskt.

– För varje år så kostar det lite mer att vara med och dansa i damallsvenskan. Vi gjorde vår läxa under fjolåret. Det får inte hända igen.

När hoppas du att Umeå IK är tillbaka i damallsvenskan?

– När vi är redo. Vi ska bygga in ett spelsätt som ska hålla. Men vi kan inte tänka oss att gå upp när vi har en ekonomi som backar oss.

SE ÄVEN: Efter det turbulenta fjolåret – Lena Sandlin tar över som ordförande i Umeå IK

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Umeå IK:s nye ordförande, Lena Sandlin, berätta om den tuffa resa som väntar den forna mästarklubben. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.