Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är oro, skepsis och lite otrygghet” – hör om stämningen på Northvolt i Skellefteå efter arbetsplatsolyckan i helgen Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Orsaken till explosionen på Northvolt i Skellefteå utreds: ”Ska inte kunna hända”

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern vårdas med livshotande skador efter explosionen på Northvolt i Skellefteå i helgen. Det är oklart vad som orsakade explosionen och det tillsätts nu en utredning.

– Det här ska inte kunna hända, säger huvudskyddsombudet Mikael Stenmark.

– Det här är ett skeende som vi inte kunnat förutse och gör att vår organisation ställs på prov.

Det var vid 22-tiden på lördagen, när ett rutinarbete i en av batterifabriken Northvolts byggnader utfördes, som händelsen inträffade.

Batterifabriken Northvolt

Arbetet utfördes i en maskin som lokalt kallas för ”waste collector” vars uppgift är att samla upp skräp från maskinerna som skapar battericeller.

– Det innebär att man har fullständig skyddsutrustning. Men det händer något som inte ska kunna hända. En explosion inträffar med efterföljande brand, säger Mikael Stenmark, huvudskyddsombud.

Produktionen påverkad

Enligt Stenmark inträffade händelsen på övervåningen där golvet är gjort av galler. När sprinklersystemet sattes igång har vatten runnit ned på maskiner på bottenplan, vilket påverkar produktionen i byggnaden.

– Den står still i just den delen av huset. Vi kan inte dra igång förrän vi fått lokalerna under att ha en nivå av säkerhet och hygien, säger Mikael Stenmark.

Batteriföretaget har tillsatt en intern utredning och polis utreder det som ett arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Platsen är avspärrad.

I klippet berättar huvudskyddsombudet om stämningen på arbetsplatsen efter olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet