Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Northvolts pressansvariga, Sanna Bäckström, berätta om explosionen. Foto: SVT

Explosion i Northvolts batterifabrik i Skellefteå – en person brännskadad

Uppdaterad
Publicerad

En renhållningsmaskin exploderade på lördagskvällen på batteriföretaget Northvolt i Skellefteå. En man i 25-årsåldern vårdas för livshotande brännskador på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Explosionen medförde en hög smäll och rökutveckling. Räddningstjänsten larmades till Northvolt Ett i Bergsbyn strax innan klockan 22, via ett automatlarm.

– Initialt drog vi på ganska ordentligt och åkte från flera stationer innan vi fick grepp om hur stor brand det var, säger Jonas Edberg, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Batterifabriken Northvolt

Sprinklersystem löste ut

Väl på plats möttes de främst av rök eftersom att Northvolts sprinklersystem hade löst ut och släckt branden. Insatsen blev därför främst inriktad på att hjälpa den skadade, som är en man i 25-årsåldern, och att ventilera ut röken. Strax innan midnatt lämnade räddningstjänsten platsen.

Enligt polisen ska inga farliga kemikalier ha spridits i explosionen. Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada.

– Vi vet egentligen inte varför olyckan inträffade, utan det är något som vi utreder och kommer att utreda de kommande dagarna, säger Sanna Bäckström, pressansvarig på Northvolt på söndagsförmiddagen.

Mannen har livshotande skador, skriver Akademiska sjukhuset på sin hemsida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är turerna kring hur Northvolt hamnade i Skellefteå. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet