Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vd:n Peter Carlsson om framtiden i Skellefteå Foto: SVT, Anders Öhlund

Northvolt i Skellefteå har passerat 1 000 anställda – bjöd boende vid fabriken på hamburgare

Publicerad

Under onsdagskvällen anordnade Northvolt en grillfest med de boende nära fabriken i Skellefteå. Detta som tack för att dom ställt upp under bygget. Northvolt har i dagarna passerat 1 000 anställda.

– Innan bygget i Skellefteå är klart kommer vi att bli minst 4 000 -5 000 anställda, säger Peter Carlsson, vd Northvolt.

Peter Carlsson lovade i sitt sommarprat i P1 att han skulle bjuda boende nära batterifabriken på hamburgare. På grund av pandemin har det inte blivit av förrän nu. I veckan passerade fabriken i Skellefteå 1 000 anställda – innan bygget är helt klart ska den siffran fyrdubblas.

– Vi var mer oroliga för projektet för ett år sedan att få ihop folk. Men det bygger på att kommunen och byggföretagen levererar bland annat bostäder för att det skall lyckas. Annars får vi stora problem. Vi har ju fördubblat fabriken sedan vi sände in ansökan om bygglov säger Peter Carlsson.

Tror inte projektet försenas

Ukrainakriget har påverkat företaget liksom bristen på halvledare och ökade leveranstider från Asien.

– Priserna har gått upp på nästan allt, stål betong, helt klart. Vi har fått lära oss att jobba ännu smartare för att hålla kostnadsbudgeten. Men visst allt har blivit dyrare och så har vi leveranstiderna av viktiga komponenter från Asien. Det kommer inte att försena projektet men det är klart att det finns risker, säger Peter Carlsson.

Den 5 juni sker den officiella invigningen vid fabriken i Skellefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet