Skellefteå skriver upp personalbehovet vid batterifabriken med 2 000 jobb

Publicerad

Northvolts batterifabrik i Skellefteå kan komma att få betydligt fler anställda än planerat. Första beskedet var runt 3 000 anställda men nu finns uppgifter om att det kan bli uppemot 5 000 anställda.

– Jag kan bekräfta att det blir betydligt mer än de ursprungliga 3 000, men någon siffra kan jag inte säga idag, säger Jesper Wigardt, pressansvarig vid Northvolt.

Northvolt ursprungliga bemanningssiffror byggde på att fabriken skulle använda 40 GWh el. I höstas kom beskedet om att fabriken skulle skalas upp till 60 GWh. Skellefteå kommun har sedan några veckor börjat planera för att batterifabriken får uppemot 5 000 anställda när den är klar.

Det handlar då både om Northvolt och Revolt, den återvinningsanläggning för batterier som också byggs.

Fram till 2030, om bara åtta år, räknar kommunen med att det skall skapas 15 000 nya jobb i Skellefteå. Det handlar om Northvoltjobb men även andra industrier som växer och också nya jobb inom samhällssektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.