Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Northvolt planerar bygga 800 nya tillfälliga bostäder i Skellefteå Foto: SVT

Northvolts plan: 800 nya tillfälliga bostäder i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen är tuff i Skellefteå. Nu vill Northvolt bygga 800 nya tillfälliga modulhus för byggarbetare som ska arbeta med utbyggnaden av batterifabriken.

– Vi ska söka bygglov för bostäderna i vår och hoppas kunna bli klara under 2023, säger Anders Thor, chef för samhällsrelationer på Northvolt.

Till hösten hoppas Northvolt batterifabrik i Skellefteå komma igång med byggandet. Planen är att sätta upp 800 temporära barackbostäder i industriområdet Solbacken norr om Skellefteå väster om E4.

Behövs fler byggarbetare

Enligt Anders Thor, chef för samhällsrelationer på Northvolt, kommer den lokala byggarbetskraften inte att räcka till framöver, och därför görs denna satsning.

– Vi fortsätter att expandera bygget, samtidigt som det byggs stora infrastrukturprojekt i Skellefteå, så det behövs fler tillfälliga bostäder. Vi tycker att det är bättre att reguljära bostäder som villor och lägenheter går till Skellefteåbor och de som flyttar in för att jobba på fabriken, säger han.

”Blockerar inte upp mark”

Av samma anledning ses Solbacken som ett bra område.

– Solbacken är ett lätt industriområde med närhet till handel och kollektivtrafik, och det är bra eftersom vi inte blockerar upp mark som är planerad för reguljära bostäder, och det är vi måna om, säger han.

Storleksmässigt liknar det bygget i Ursviken där Northvolt redan byggt upp modulhus. Enligt Anders Thor borde det inte finnas några större hinder för bygget.

– Vi har mött en god samarbetsvilja från kommunen som vanligt, och har en bra dialog, säger han.

Kommunen: Ser platsen som en möjlighet

Lars Hedqvist, som är planeringschef på Skellefteå kommun bekräftar att kommunen föreslagit Solbacken som en bra plats för bygget.

– Vi vill inte etablera mer handel på Solbacken just nu. Både för att behålla en levande cityhandeln i Skellefteå och för att det skulle bli för hög trafikbelastningen runt området. Där finns också färdiga tomter med VA-system så vi ser platsen som en möjlighet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet