Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sävenäsbon Lars-Olof Brännström är upprörd över att backarer byggs upp tillfälligt vid hans tomt. I klippet kan du se när han möter bygglovschefen Enar Nordvik på tomten. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Tillfälliga baracker blir bostäder i Skellefteå – grannar upprörda: ”Vi som bor här vet ingenting”

Uppdaterad
Publicerad

Tillfälliga bostäder blir allt vanligare i Skellefteå. Under byggruschen tas snabba beslut. Så snabba att de boende i ett bostadsområde i Skelleftehamn undrar förvånat varför grävmaskiner plötsligt rullar in och börjar gräva bland hyreshusen mitt i deras kvarter.

Det byggs bostäder för fullt nu på flera platser runt om i Skellefteå. Men i kvarteret i Sävenäs, Skelleftehamn, hade de boende inte hört ett knyst om att nya tillfälliga bostäder var på gång. Lars-Olof Petterson frågade byggjobbarna på platsen vad som pågår.

– De visste inte så mycket heller. Annat än att de ska visst ställa hit baracker, säger han.

Samma företag som byggt ett helt kvarter med tillfälliga bostäder för byggjobbare på Northvolt har kommit in med en ansökan om ett tillfälligt bygglov på tomten. Företaget har också nyss ställt klart 220 tillfälliga 9 kvadratmeter små lägenheter för studenter på campusområdet.

Väntar på bygglov

För drygt tjugo år hade allmännyttiga Skebo tusen lediga lägenheter och rev bostäder på just den här tomten.

Nu väntas en skriande bostadsbrist och där finns ett beviljat marklov för grävning. Bygglovet behandlas först under september i bygg- och miljönämnden.

– Det pågår inte så mycket än. Man har rätt att ändra markhöjder och platta till och det är vad vi beviljat än så länge, säger bygglovschef Enar Nordvik.

Under den här veckan ska information om bygget gå ut till de boende i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västerbotten
Mer Nyheter