”Var förberedd” – mäklaren Erika Jansson ger sina bästa tips till dem som går i tankarna på att köpa hus i Umeå just nu. Foto: SVT

Villapriserna i Västerbotten har stigit mest i landet

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre månaderna har villapriserna i Västerbotten stigit med åtta procent, vilket är mest i landet. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Det är en stressad bostadsmarknad. Det finns inga tecken på att det håller på att lugna sig, säger Camilla Solstrid, fastighetsmäklare i Skellefteå.

I riket som helhet har priset för bostadsrätter varit oförändrade och priset för villor ökat med fyra procent, de senaste tre månaderna. Men i Västerbotten ser man en större ökning.

I länet har villapriserna stigit mest i hela landet, med åtta procent, medan priset på bostadsrätter stigit med två procent.

Bud innan visningar

I Skellefteå är bostadsmarknaden het och priserna har rusat iväg det senaste året.

– Det är stor inflyttning som sker till stan. Utbudet är inte det största och när det kommer ut lägenheter och villor så är det många intresserade, säger, Camilla Solstrid, fastighetsmäklare i Skellefteå.

Det är mycket folk på visningar och det blir oftast budgivning.

– Vi får också in mycket förbud i ett tidigt skede som säljaren får ta del av. Ibland är det ett så bra bud att man väljer att ta det, säger Camilla Solstrid.

I Skellefteå ser man ingen tendens till att bostadsmarknaden håller på att lugna sig.

– Det är full rulle och många hör av sig. Utbudet kommer att öka på nu under hösten, säger Camilla Solstrid.

”Folk är förberedda”

Erika Jansson, fastighetsmäklare i Umeå, vittnar om att läget är detsamma i Umeå.

– I dag hinner vi knappt lägga ut vissa objekt innan de försvinner. Folk är förberedda och vet att det är en het marknad just nu, säger Erika Jansson.

Hör hennes bästa råd till husspekulanter i klippet ovan.

PRISUTVECKLING BOSTÄDER SENASTE TRE MÅNADERNA

Umeå:

Bostadsrätter +1,8 procent

Villor +9,8 procent

Skellefteå:

Bostadsrätter +3,1 procent

Villor +5,2 procent

Västerbottens län:

Bostadsrätter +2,2 procent

Villor +8,4 procent

Riket:

Bostadsrätter +0,4 procent

Villor +4,4 procent

Källa Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.