Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Villapriserna skjuter i höjden under coronapandemin. ”Tråkigt för oss som köpare”, säger husspekulanterna John Fridlund och Hanna Bysell. Foto: SVT/Fredrik Lundmark

Het villamarknad – hemarbete lockar till husköp

Publicerad

Trots att det är mitt i vintern så är det fullt på många villavisningar och huspriserna har rusat det senaste året. Allra mest har priserna gått upp i Jämtlands län.

Sinnebilden av en villavisning är en strålande försommardag. Men trots att det ligger ett tjockt lager snö över stora delar av Sverige så är ovanligt många på jakt efter hus.

– Villamarknaden är het just nu. Vi har en skenande villamarknad där det är lågt utbud av hus och väldigt många som vill köpa, säger Marie-Louise Giertz, mäklare på Fastighetsbyrån i Täby norr om Stockholm.

Priserna har gått upp rejält det senaste året och prisökningstakten var allra störst i slutet av förra året. Enligt svensk mäklarstatistik var uppgången mellan oktober och december, jämfört med ett år tidigare, den högsta på åtminstone tio år.

Högsta prisökningen i Jämtland

Det senaste året har villapriserna i snitt ökat med 13 procent. Allra mest har priserna stigit i Jämtlands län, där de ökat hela 21 procent det senaste året.

– Det märks. För ett par år sedan kunde man köpa nästan vad man ville för fyra miljoner. Så fort man idag vill ha någonting lite mer är det fem, sex, sju miljoner. Det känns inte som att hus såldes för sju miljoner i Östersund för några år sedan, säger Hanna Bysell, som är på husjakt i Östersundstrakten.

Corona-pandemin har påverkat både utbudet och efterfrågan på hus.

Eftersom få vill flytta ifrån sina hus så är utbudet på marknaden ovanligt litet. Detta samtidigt som många letar större boende. Fler rum, trädgård och arbetsrum är sådant som många prioriterat mer än tidigare, när pandemin inneburit mer hemarbete.

Uppgivenhet bland husköpare

Det senaste året har villor ökat mer i pris än bostadsrätter och större bostäder har ökat mer i pris än mindre. Dessutom har en brist på nyproducerade villor och historiskt låga räntor pressat upp priserna.

Och att priserna har gått upp såpass snabbt det senaste året är något som chockar många husspekulanter.

– Man är förvånad, lite rädd för att man inte ska hinna med och lite uppgiven ibland också, för att huspriserna har stuckit iväg så mycket, säger mäklaren Marie-Louise Giertz.

Prisförändring det senaste året:

Jämtlands län +21 procent

Hallands län +16 procent

Västernorrlands län +15 procent

Källa: Svensk mäklarstatistik

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer