Foto: SVT/Privat

Efter strulet: Överväger bojkott av flygplatsen i Arvidsjaur

Uppdaterad
Publicerad

Inlandsbor kan komma att välja bort flygplatsen i Arvidsjaur i framtiden. Anledningen är att det inte går att lita på att flygen faktiskt lyfter. Niklas Sandqvist arbetar på företaget Vildmarksdata AB i Sorsele, och reser cirka fyra gånger per år till Stockholm för att delta i olika möten.

Enligt Niklas Sandqvist har flera möten fått ställas in på grund av att flygen ställts in. I ett blogginlägg beskriver han en händelse där han flugit från Arvidsjaur, men sedan fått vända tillbaka igen i Lycksele, eftersom flyget därifrån ställdes in.

– Inte igen, tänkte jag. Det har hänt så många gånger, men jag har inte läst någonting i media så att man kan bilda sig en uppfattning och kanske välja ett annat flygbolag, säger Niklas Sandqvist.

Veckan efter skulle Niklas Sandqvist resa igen, men då tog han sig inte ens till Lycksele. Niklas Sandqvist är kritisk till att flygtrafiken inte fungerar och säger att det kan påverka inlandet stort att inte infrastrukturen fungerar. Han nämner bland annat biltestarna som är en stor och viktig näring för många i inlandet.

– Transporterna drar ner helhetsintrycket och då kanske de väljer att testa bilarna någonstans där flygtrafiken fungerar bättre, säger han.

För egen del kan han ha många möten digitalt, men vissa möten måste han närvara personligen. Enligt Niklas Sandqvist är han nu i valet och kvalet om han i framtiden ska välja att flyga från kusten för att vara säker på att han kommer iväg. Samtidigt är han medveten om att det i sin tur kan skapa problem för näringslivet på orten. 

– Väljer alla att flyga från kusten så utarmas möjligheterna för att ha en fungerande flygplats ytterligare, så det är ju ett problem, säger han. Det är Next Jet som trafikerar flygplatsen.

Just nu håller Trafikverket på med en upphandling kring flygtrafiken i Arvidsjaur och det välkomnas av Niklas Sandqvist.

– Det är bra. Jag hoppas att det blir en bra lösning för oss som flyger från Arvidsjaur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer