Mjölkbönderna Anton Folkesson och Emma Bäckström tror att sommarens skörd kan bli riktigt fin – hör paret i klippet ovan. Foto: SVT

Efter förra årets torka – i år ser skördeläget lovande ut

Publicerad

Efter förra årets torra sommar och en svajig vår med växlande väder så ser prognosen för årets skörd trots allt ljus ut – det visar en rapport från Hushållningssällskapet.

Årets grödor ser fina ut för många lantbrukare över hela landet enligt Hushållssällskapets fältrapport. Över de sex nordligaste länen så har vallskörden (avverkning av gräs) antingen dragit igång eller väntas redo i mitten av juni. Efter den regniga sommaren 2017 och extremtorkan 2018 så ser det här året ut att bli ett normalår.

– Prognosen ser betydligt bättre ut i år jämfört med förra. I år är vi extra noga med gödslingen och försöker ha lite mer marginaler, säger mjölkbonden Anton Folkesson.

Vad är den största farhågan inför sommaren?

– Att det blir lika torrt som i fjol, avslutar Anton Folkesson.

Taktiken för i år: ”Vi försöker ha mer marginaler”

Mjölkbönderna Emma Bäckström och Anton Folkesson bor på gården i Valsfäboda i Robertsfors tillsammans med sonen Karl-Gustav som är åtta månader gammal. De har cirka 60 mjölkkor och 180 hektar mark som ska odlas med spannmål och vall. Efter förra sommaren så är taktiken för jordbrukarparet att prioritera grovfodret och att se det som ett plus om spannmålen också går bra.

I klippet ovan kan du höra mjölkbönderna om årets skörd och vilket väder de hoppas på framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer