Polisen upptäckte 1 kg amfetamin bland postpaket på Ica butik i Vännas. Foto: Polisen

Efter HD-domen – nu frias Vännäsbon från försök till grovt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Den färska HD-domen där två män friades efter att polisen bytt ut vapen mot replikor får nu genomslag i landets domstolar.  Under måndagen friades den huvudmisstänkte i ett fall där polisen bytt ut närmare ett kilo amfetamin mot socker.

Det var i april som två män från Södertälje som dömts till långa fängelsestraff av hovrätten friades helt – orsaken var att polisen några månader innan hade bytt ut de skarpa vapnet mot en replika. HD:s dom blev mycket omdiskuterad, både hos poliser och regeringsföreträdare.

– Vi bör se om vi bör ändra på lagstiftningen i ljuset av detta avgörande i ljuset av att det här får en så stor praktisk betydelse för brottsbekämpningen, sa justitieministern  Gunnar Strömmer nyligen till Expressen.

I dag kom domen i det uppmärksammade knarkmålet i Umeå tingsrätt. En dom där den huvudmisstänkte frias från försök till grovt narkotikabrott och där tingsrätten hänvisar i sitt beslut direkt till HD:s dom.

Går inte bevisa att det fanns ett uppsåt

Eftersom amfetaminet var utbytt mot socker går det inte att bevisa att mannens uppsåt bildats innan narkotikan byttes ut. Och då kan han inte heller hållas skyldig till försök till grovt narkotikabrott.

Åklagaren Nina Stenberg har ingen principiell uppfattning om HD:s prejuridicerande dom.

– Men den har fått stor betydelse och domen i dag är inte helt överraskande.

Hon har inte beslutat sig för om hon ska överklaga eller ej.

– Jag vill läsa och begrunda tingsrättens dom innan jag beslutar mig.

Mannen, som är i 20-årsåldern, åtalades tillsammans med tre andra personer efter att polisen beslagtog ett kilo amfetamin på en postcentral i Vännäs och bytte ut det mot socker. Den huvudmisstänkte kunde sedan gripas i sin lägenhet med ”narkotikan”.

De övriga tre åtalade döms till fängelse mellan drygt två år och 18 månader för försök till grovt narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.