Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättens ordförande Anders Carlbaum: ”Liknande förhållanden men istället för vapen så är det narkotika i detta fall” Foto: Polisens förundersökning / Per-Anders Fredriksson/SVT

Knarkbeslag i Vännäs: Polisen bytte narkotika mot socker – nu släpps den misstänkte

Uppdaterad
Publicerad

Fyra åtalades vid Umeå tingsrätt för några veckor sedan för försök till grovt narkotikabrott. Direkt efter rättegången släpptes den huvudmisstänkte eftersom polisen hade bytt ut narkotikan mot socker. Det är resultatet av en dom som nyligen kom från Högsta domstolen.

I mitten av april i år kom HD med ett avgörande i ett mål rörande synnerligen grovt vapenbrott i Södertälje. Två män som dömts till långa fängelsestraff av hovrätten friades helt – orsaken var att polisen några månader innan hade bytt ut de skarpa vapnet mot en replika. HD menar att ”fara för brottets fullbordan uteslutits” efter att polisen tagit det riktiga vapnet.

Att polis byter ut skarpa vapen och droger mot kopior har länge varit ett vanligt arbetssätt för att minimera risken att vapnen används eller att droger hamnar på gatan.

– Idag tvingas vi låta skarpa vapen ligga kvar, säger polisens spaningschef Thomas Palmgren.

Greps med socker – går fri

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om hur polisen beslagtog ett kilo amfetamin på en postcentral i Vännäs. De bytte ut drogerna mot socker för att kunna ta fast de som skulle sälja knarket vidare på gatorna.

Operationen lyckades och fyra personer åtalades för försök till grovt narkotikabrott. Men den person, en man i 20-årsåldern, som greps i sin lägenhet med ”narkotikan” på sig släpptes vid rättegången med hänvisning till den nya domen i högsta domstolen. Något som pekar på att han kommer att frias.

– HD-domen har fått stor påverkan på domstolarnas bedömning, säger rådmannen Anders Carlbaum, som var ordförande under rättgången.

Försvararen: ”Han frias”

Dom i målet faller nu på måndag och den huvudmisstänktes mannens försvarare, Jens Nyström, är säker på att hans klient kommer att frikännas. Nyström har även andra mål där HD-domen kan appliceras.

– Till hundra procent att han frias, min analys är att det bara hänger ihop med domen i HD, säger Jens Nyström och fortsätter:

– Jag har sett utrymme för att detta argument kan användas till andra ärenden jag har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.