Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen upptäckte 1 kg amfetamin bland postpaketen på en butik i Vännäs. Foto: Polisen

Fyra personer åtalas för försök till grovt narkotikabrott i Vännäs – polis bytte amfetamin mot socker

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer åtalas för försök till grovt narkotikabrott i Vännäs.

Polisen hittade nästan ett kilo amfetamin i ett paket på en postutlämning. Amfetaminet byttes ut mot socker innan det hämtades ut.

– Risken är att det försvinner. Det finns ingen åklagare på den här sidan jordklotet som vill riskera det, säger polisens spaningschef Thomas Palmgren.

Den 17 mars genomförde polisen en kontroll av försändelser på en matbutik i Vännäs. I samband med det hittade polispatrullen ett paket som doftade amfetamin.

Paketet var adresserat till en medelålders kvinna och polisens spaningschef Thomas Palmgren beslutade att paketet skulle öppnas. Han var själv med på videosamtal när paketet öppnades och de hittade nästan ett kilo amfetamin.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

– Det är ovanligt med så stora mängder, det är mycket sällan vi hittar så mycket på samma gång, säger Palmgren.

Åklagare beslutade där och då att polispatrullen skulle byta ut narkotikan mot något annat.

– Vi bytte ut det till något som liknande narkotikan. Om jag minns rätt bytte vi ut det till socker, det brukar vi oftast använda när det gäller amfetamin, säger Palmgren.

Försök till grovt narkotikabrott

Nu åtalas fyra personer för försök till grovt narkotikabrott istället för grovt narkotikabrott, på grund av att polisen bytte ut innehållet i paketet.

– Det finns alltid en risk att narkotikan försvinner. Det går väldigt fort, rätt vad det är hinner de hoppa in i en bil och försvinna och då är narkotikan kvar på marknaden, säger Palmgren.

Det är oklart var narkotikan kom ifrån.

– Vi har inte kunna utreda det i det här fallet. Antingen är det en försändelse som någon kurir skickat med post, eller så har man beställt det på internet, säger Palmgren.

Mor och son åtalas

Totalt åtalas fyra personer. Två män i 20-års åldern och två kvinnor mellan 35-50 år varav en är mamma till en av männen. Bevisningen består av konversationer från de inblandades telefoner samt beslag av narkotika.

Senaste månaden har narkotikabeslagen ökat lavinartat i Umeå. Polisen har gjort beslag som man i normala fall gör under ett helt år.

I klippet: Se hur polisen gick till väga för att gripa de misstänkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet