Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisen Christer Normark om hot på sociala medier. Foto: Anderas Jakobsson/SVT

Efter hot om skolskjutning på Tannbergsskolan – polisen mötte elever

Publicerad

Två veckor har gått sedan ett hot om skolskjutning skapade oro på Tannbergsskolan i Lycksele. Idag har polisen varit på skolan med information till eleverna.
– Vi gör detta för att följa upp händelsen, säger Monica Norén, skolchef på Tannbergsskolan.

Ett skriftligt meddelande med hot om skolskjutning klottrades på Tannbergsskolan i Lycksele för drygt två veckor sedan. Händelsen skapade oro och slutade med att en pojke misstänks för olaga hot.

Polisen möter eleverna

Nu följer skolan upp det inträffade. Idag kom polisen till Tannbergsskolan med information till eleverna.

– Polisen berättade och visade bilder från skolskjutningar så elever ska förstå vad det handlar om, säger Monica Norén, skolchef på Tannbergsskolan.

Christer Normark är polisen som träffade eleverna. Han säger att budskapet är tydligt – Gör det inte och tänk på konsekvenserna.

– Sätter man sig med de ungdomarna som nu blir misstänkta eller utfört detta, så menar de ju ingenting med vad man gjort. Man tänker sig inte för och det är det vi har försökt få dem att göra, tänka sig för, konsekvenstänk om vad som sker, säger Christer Normark och fortsätter:

– Vi tar ju alltid hot på största allvar tills vi kan göra en bedömning om att hotbilden har förändrats.

Oro över Netflix-serie

På mötet pratade också rektorn om sociala medier.

– Vi tog upp att om man ser något så ska man prata med vuxen och rektorn, så att man kan kontakta polisen. Man bör även fundera på vad man lägger ut på sociala medier och vad ens syfte är med det, hur det uppfattas det av andra. Man kan både skapa oro, men det kan också bli kränkningar.

Monica Norén säger att man på skolan haft funderingar på Netflix-serien ”Störst av allt” som bland annat handlar om en skolskjutning.

Vad tänker ni då? 

– Att ungdomar tittar på den, vi vet inte om det är något de får någon form av inspiration från. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer