Jeanette Stridsman Lundkvist, måltidschef på Skellefteå kommun säger att man i flera år haft rutiner för hantering av råa bär inom äldrevården. I de fall verksamheter köper in råa bär ska de kokas eller värmas upp på andra sätt innan de kan serveras. Äldrevården i Skellefteå är en stor verksamhet och viss risk finns alltid att någon ska begå ett misstag. Stridsman upplever däremot att rutinerna följs som de ska.
Skellefteå kommun har uppmärksammat händelsen i Ljungby där tre personer tros ha dött av matförgiftning och ett sextiotal äldre drabbats av magsjuka på grund av frusna okokta bär. Men någon större anledning till oro känner Stridsman inte.
– Vi har skickat ut ännu en påminnelse till vår personal att följa våra rutiner, säger Jeanette Stridsman Lundkvist, måltisdchef på Skellefteå kommun.
Följer rekomendationer
Lycksele kommuns kostchef, Britt Sandström, har också koll på riskerna.
– Vi är väl medvetna om det, vi kokar alltid bären. Vi försöker också att inte skicka ut råa bär om någon beställer.
Även i Umeå har man koll på hur importerade frysta bär ska hanteras och man följer de rekommendationer som finns.
– Jo vi har rutiner, vi följer livsmedelsverkets rekommendationer och kokar alltid importerade hallon, säger Birgitta Levander som är kvalitetssäkrare vid måltidsservice i Umeå.