Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hittade ett bakgrundsljud” – polisutredaren Jonas Edin berättar hur de lyckades spåra mannen som våldtog medan han satt barnvakt. Foto: Mira Myllyniemi

Så stoppade polisen barnvåldtäktsmannen i Umeå – avancerat spaningsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Ett tips från en annan misstänkt förövare och ljud från ett barnprogram i en övergreppsfilm. Detta gjorde att polisen efter intensivt spaningsarbete kunde lokalisera den man i 30-årsåldern i Umeå som våldtagit två små barn medan han satt barnvakt. Han döms nu till fängelse.

– Det känns bra för barnens skull att vi kan ge dem den upprättelse de har rätt till, säger polisutredaren Jonas Edin.

En man i 30-årsåldern från Umeå satt barnvakt åt sin väninnas små barn – tre och fyra år gamla. Då begick han sexuella övergrepp mot dem och spred vidare filmer på övergreppen. Vk.se var först att rapportera om fallet.

Det var en man som misstänks för barnpornografibrott och stämpling till våldtäkt mot barn i ett annat ärende som tipsade en polisoperatör om att barnen utsattes för våldtäkter.

I klippet ovan berättar polisutredaren Jonas Edin hur de lyckades hitta mannen.

Villkorligt frigiven samma år

Nu döms han i tingsrätten till fängelse i fyra år, bland annat för grov våldtäkt mot barn. Samtidigt döms han för för två våldtäkter mot en 14-årig flicka i Mellansverige. Det totala straffet blir åtta års fängelse.

– När man hittade den misstänkte satt han redan häktad, säger utredaren Jonas Edin från polisen i Umeå.

Mannen hade dömts till 2,5 års fängelse för liknade brott 2021 och var villkorligt frigiven när de nya övergreppen och våldtäkterna skedde.

Polisen: ”Ser inte jätteofta”

Tingsrätten gör bedömningen att brottet bedöms som grovt med tanke på barnens låga ålder, samt att mannen missbrukat förtroendet han haft som barnvakt.

– De här brotten sticker ut på det sättet att barnen var väldigt unga, att det pågick över tid och att det var någon i närheten som utsatte barnen. Det är vanligt, men vi ser det inte jätteofta i våra ärenden, säger Jonas Edin.

Mannen ska betala skadestånd på drygt en miljon kronor till barnen. Han nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.