När en oanmäld livsmedelskontroll gjordes på en restaurang i Skellefteå kommun upptäcktes flera brister i rengöring och personalhygien – bland annat en bäddad madrass i skafferiet. Foto: Skellefteå kommun

Hade säng i skafferiet – restaurang möts av hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

När en oanmäld livsmedelskontroll gjordes på en restaurang i Skellefteå kommun upptäcktes flera brister i rengöring och personalhygien – bland annat en bäddad madrass i skafferiet. Nu kräver Bygg- och miljönämnden att punkterna åtgärdas innan 1 november.

Under livsmedelskontrollen som gjordes den 4 september i år misslyckades restaurangen på samtliga kontrollpunkter.

Rengöringen i lokalen var eftersatt då det bland annat fanns torkade degbitar vid degmaskinen, smutsiga lastpallar som användes som hyllor på golvet och kraftig lukt av cigarettrök i köket – men också en säng i skafferiet.

– Det är väldigt sällsynt skulle jag säga. Det är ju inte ett boende, säger livsmedelsinspektören Stefan Johansson.

Stefan Johansson var inte själv på kontrollen men menar att personal på restaurangen sagt till hans kollega att de använde madrassen för att vila på.

– Det här tillhör egentligen inte vårt uppdrag men det är ju inte ett vandrarhem. Det finns andra krav på boenden.

Mögliga grönsaker

På punkten ”rengöring och utrustning” misslyckades restaurangen också på grund av smutsiga kylskåp innehållande mögliga grönsaker och ett handfat utan tvål med en smutsig tyghandduk hängandes bredvid.

Utöver detta var det för hög temperatur i vissa kantiner i kyldisken samt felaktig allergiinformation. Personal ska ha uppgett att när glutenfri mat lagas tas tillbehör från vanliga kylrännan, men vid kontrollen var denne täckt med kontaminerad vetemjöl.

De två senaste åren har brister gällande rengöring och personhygien noterats vid livsmedelskontroller på restaurangen.

– Jag har varit där för längesen, då fanns ingen säng i skafferiet men det fanns brister i rengöringen, säger Stefan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.