Efter brottet vid en busstation i maj tidigare i år åtalas en man misstänkt för mordförsök. Foto: Marilén Karlsson/ SVT

Knivhögg man i ansiktet utanför busstationen i Umeå – åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

I maj blev en man attackerad med kniv utanför busstationen i Umeå – efter upprepade knivhugg i ansiktet skadades han så allvarligt att han fick vårdas i respirator med livshotande skador.

Nu åtalas den misstänkte mannen, som är i 30-årsåldern, för den brutala misshandeln.

– Jag trodde jag skulle dö, har målsägaren berättat i förhör.

Den 18 maj larmades polisen till centrala Umeå. På platsen hittade polisen en allvarligt skadad man. Vittnen berättade att de sett något som liknat ett ”skoj-bråk” mellan två män, som sedan urartat.

Målsägaren fördes till Norrlands universitetsjukhus, där han vårdades på intensivvårdsavdelningen med sårkador i munnen, kinden och tungan. Mannen hade, enligt polisens förundersökning, förlorat stora mängder blod.

– Får man ingen kompetent vård, så kan det gå rätt fort och man förblöder, säger ST-läkaren som jobbade i samband med operationen i polisförhör.

Avvek från platsen – anhölls i sin frånvaro

Den misstänkte mannen försvann från platsen och anhölls i sin frånvaro, men kunde senare gripas i sitt hem.

Mannen säger i polisförhör att han förstått först senare hur allvarligt skadad den utsatte mannen var.

– Det var efter, när jag läste tidningen, som jag såg att han hade fått värre skador än jag trodde, säger den misstänkte i förhör.

Den 20 maj fick polisen tips om en orangefärgad kniv som observerats på ett tak i centrala Umeå, och polisen säkrade då beviset.

Efter tips kunde polisen säkra en orange kniv som bevis. Foto: Polisens förundersökning/SVT

”Trodde jag skulle dö”

Den 50-åriga mannen, som utsattes för brottet, berättar i förhör att han lämnat av sin son hos en kompis när gärningsmannen kom ut från en port i närheten och började snacka skit om sonen. Sedan ska den misstänkte ha kastat vin över mannen.

– Då tar han sats och kommer springande och jag ser ju som fortfarande ingenting på grund av den här vätskan i ögonen, säger mannen i polisförhör.

Därefter får han något som han tror är en ”fetsmäll”, men som i själva verket är knivhugg.

– Då inser jag att jag inte kan prata. Vad fan är det som händer? Och så sprutar det bara blod ur käften. Jag trodde att jag skulle dö där jag låg på grund av blodförlusten.

”En impulsgrej”

Den misstänkte gärningsmannen har förnekat brott.

– Det var inte så att jag medvetet slog han utan det var en impulsgrej eftersom han tog tag i mig, säger han i polishörför.

I klippet kan du se bilder från brottsplatsen den 19 maj i år:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Marilén Karlsson/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.