Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör planeringschef Lars Hedqvist om vilka åtgärder Skellefteå kommun har gjort för att minska luftföroreningarna i centrala stan. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Efter Naturvårdsverkets krav – Skellefteå: Kan inte åtgärda olagligt dåliga luften

Uppdaterad
Publicerad

Olagligt höga halter av luftföroreningar mättes i Skellefteå under 2021. Därför krävde Naturvårdsverket en åtgärdsplan av kommunen – som inte lämnat in någon sådan, rapporterar Ekot.

I december 2021 överskred gränsvärdet för farliga partiklar vid mätningar av luftkvaliteten vid E4 i Skellefteå, för första gången någonsin. Sedan dess har värdena legat strax under gränsen.

Efter att en kommun överskridit gränsvärdet ska kommunen lämna in ett åtgärdsprogram till Naturvårdsverket inom två år. En granskning som Sveriges Radios Ekot visar att Skellefteå kommun inte lämnat in sin åtgärdsplan.

– Det är ett krav av myndigheten att man ska göra konsekvensbedömningar och våra prognoser ser inte likadana ut som Trafikverkets. Trafikverket gör bedömning att Skellefteås befolkning kommer att minska och därmed trafiken. Det stämmer inte, säger Lars Hedqvist, planeringschef vid Skellefteå kommun.

Kommuner som överskrider gränsvärdet för partiklar (PM10)

2022 (Senaste publicerade statistiken)

Hedemora

Linköping

Köping

Visby

Västerås

Östersund

2021

Skellefteå

Östersund

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.