Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En elev på Vindelns folhögskola har åtalats för människorov och våldtäkt i skolans internatlokaler. I förhör vittnar elever på skolan om att det förekommer mycket droger på skolan. Hör Malin Berglund, rektor vid Vindelns folkhögskola. Foto: SVT

Efter polisrazzian mot skolan: Rektorn vill satsa på mer vuxennärvaro kvällstid

Uppdaterad
Publicerad

En elev på Vindelns folhögskola har åtalats för människorov och våldtäkt i skolans internatlokaler. I förhör vittnar elever på skolan om att det förekommer mycket droger på skolan. Personalen på Vindelns folkhögskola arbetar för att stärka tryggheten på skolan.

– Vi har en drogpolicy som strävar mot nolltolerans. Det ska inte finnas droger här, säger Malin Berglund.

Den manlige eleven är åtalad för att ha spärrat in och våldtagit en kvinna i två dygn i ett av internatrummen. Han hade enligt åtalet beväpnat sig med knivar och brandfarlig vätska. När kvinnan lyckades slå larm ryckte polisens insatsstyrka ut för att befria henne.

– Det som hände var fruktansvärt, det ska inte behöva hända, säger rektorn Malin Berglund.

 I förundersökningen vittnar flera personer om att det finns droger på skolan.

”Hade sjukt mycket droger på mitt rum”

”Jag ville inte ha dit polisen för jag hade sjukt mycket droger på mitt rum”, säger en person i polisförhören.

”Vi tog ecstacy och såg Lejonkungen 3 med Timon och Pumba”, säger en annan.

Den åtalade mannen ska enligt också tagit droger i anslutning till det misstänkta brottet.

– Vi har en drogpolicy som strävar mot nolltolerans. Det ska inte finnas droger här, säger Malin Berglund.

Borde komma fler anmälningar

SVT Nyheter har varit i kontakt med Polisen i Umeå som uppger att de tycker att det borde komma fler direkta anmälningar från Vindelns folkhögskola. Detta eftersom det inte är ovanligt att misstänkta brott i efterhand spåras dit.

– Vi behöver prata med polisen om vilka anmälningar som de förväntar sig, säger Malin Berglund.

I nuläget genomför skolan drogtester vid misstanke eller om någon är orolig för andra elevers hälsa. Men Malin Berglund är osäker på om de ska fortsätta med detta eller hänvisa eleverna till vården.

– Men vi har pratat om att öka närvaron av personal på kvällar och helger. Inte för att patrullera, utan för att hålla i aktiviteter och så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.