Foto: Anna Svensson/SVT

Efter rondellkrocken: ”Vi får inte tag på den misstänkte”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den allvarliga krocken i Alviksrondellen i Umeå har polisen fortfarande inte kunnat höra den man i 25-årsåldern som misstänks för bland annat grovt rattfylleri.
– Vi har gjort några försök, men inte lyckats, säger förundersökningsledare Alexandra Bergström.

Det var fredagen den 18 oktober som polisen uppmärksammade en bil längs väg 530 i Degernäs. Registreringsskylten var av intresse för polisen och man ville därför stoppa bilen för kontroll.

– Men den här bilen stannar inte och man får inte möjligheten förrän det är för sent och en kollision sker med tredje part, säger Alexandra Bergström.

Tre klämdes fast

Cirka fyra kilometer senare, i Alviksrondellen i Umeå, tog färden alltså tvärstopp. Tre personer klämdes fast varav en vårdades för livshotande skador det första dygnet.

Enligt förundersökningsledaren styrs förföljanden alltid av ett vakthavande befäl vid polisens ledningscentral, men varje förare har också ett eget val att avbryta.

– Beroende på var förföljandet är någonstans så får det fortgå eller avbrytas. I det här fallet var det inte mitt i stan så då fick det fortgå.

Inte kunnat höra misstänkt

Föraren av bilen, en man i 25-årsåldern, fördes först till sjukhus, men lämnade sedan sjukhuset och har elva dagar efter olyckan inträffade fortfarande inte förhörts. Mannen var till en början gripen, men samma kväll som krocken inträffade hävdes frihetsberövandet.

– Vi har försökt kontakta honom via telefon men inte lyckats hittills, säger Alexandra Bergström.

Utredningen leds av polis i Sundsvall eftersom polisen i Umeå varit inblandad i olyckan. Detta gör att det blir svårare att få tag på den misstänkte.

– Om vi inte får tag på honom via telefon kan man skicka kallelser förutsatt att man har en adress. Det kan vara lite knivigt. Funkar inte det kan man ta kontakt med anhöriga eller ta hjälp av kollegorna i Umeå.

Enligt Alexandra Bergström är förhoppningen att få tag på mannen i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer