”Det är som mitt andra hem” – hör resenärer om att SJ slutar köra nattågen till Göteborg Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Efter SJ:s besked: Vy Tåg utreder om de kan köra nattåg till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att SJ slutar köra nattågen till Göteborg ser Vy Tåg över sina möjligheter.
– Vi utreder om våra nattåg på något sätt kan fortsätta ner till Göteborg, säger vd Dag Lokrantz-Bernitz.

I måndags blev det klart att Vy Tåg AB tar över nattågstrafiken mellan Narvik och Stockholm från SJ i december. I samband med det meddelade SJ att de från och med december inte kommer köra nattågen till Göteborg eftersom nattågs-sträckan delas mellan två operatörer.

Reaktionerna på beslutet har varit kraftiga och det har startats namninsamlingar för att stoppa nedläggning av nattågen till och från Göteborg samt till Jämtland.

Utreder möjlighet att ta över

Nu meddelar Vy Tåg att de ser över möjligheterna att köra sina nattåg vidare till Göteborg.

– Vi har vunnit upphandlingen på trafiken till och från Stockholm, men när det blev känt för oss att SJ slutar måste vi utreda om vi har möjlighet att låta våra tåg på något sätt köra sträckan till Göteborg, säger vd Dag Lokrantz- Bernitz.

Måste vara lönsamt

Senast i vår hoppas Vy Tåg lämna besked.

– Det avgörande är om sträckan är kommersiellt gångbar, men vi märker ett jättestort intresse för att åka tåg nu, säger Dag Lokrantz- Bernitz.

Sara Lindquist bor i Göteborg men åker ofta upp till Umeå med sina barn.

– Jättedumt om nattågen försvinner, jag vill se ett helhetsansvar för infrastrukturen i landet, det måste vara enkelt att resa norrut, säger hon.

Den nya trafikperioden inleds den 13 december i år och sträcker sig fram till 14 december 2024. Möjlighet finns till en förlängning av perioden med upp till två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.