Arkivbild. Foto: SVT

Efter stort missnöje: Torget kan byggas om – igen

Uppdaterad
Publicerad

I november 2013 stod den nya utformningen av Järnvägstorget i centrala Umeå klart. Men den har mötts av stark kritik och nu kan kommunens pengar gå till att bygga om torget – igen.

– Missnöjet har sprutat in från alla håll och kanter, säger biträdande kulturchef Lars Sahlin.

Järnvägstorget byggdes om då tanken var att ett resecentrum skulle placeras där i samband med Botniabanans tillkomst. Men efter ombyggnationerna har stort missnöje vält in från alla möjliga håll och den mesta av kritiken handlar om att den nio meter höga skulpturen Grön Eld, som stått på platsen sedan 1970, inte alls fått någon rättvis plats.

– Om man ska sammanfatta missnöjet som de flesta visat består det i att skulpturen nästan har sjunkit ner i marken, vilket gjort den mindre ståtlig. Man höjde marknivån, vilket har missgynnat skulpturen. Platsen är också befriad från växtlighet vilket gör att den uppfattas som kal och ogästvänlig, säger Lars Sahlin.

Presenterade förslag om omgestaltning

Under kulturnämndens sammanträde på tisdagen presenterade Lars Sahlin ett förslag till ytterligare en ny utformning av torget, vilket togs emot väl av nämnden. Nu kommer beslutet om det blir någon omgestaltning att tas av tekniska nämnden den 27 april.

– Det är dem som äger frågan och i så fall kommer att stå för finansieringen. Själv så tycker jag att det nya förslaget innebär att torget och Grön Eld mer får sitt ursprungliga utseende, men med moderna inslag.

”Alla är överens om att det blev misslyckat”

I övrigt är den biträdande kulturchefen förtegen om hur utformningen skulle se ut, men han säger att förslaget syftar till att göra hela torget med omhändertagande med mer grönska och fler organiserade sittplatser på platsen.

– Det är sällan man tycks vara överens om något, men är det något som människorna i den här staden är överens om så är det att omgestaltningen av Järnvägstorget inte blev lyckad. En omgestaltning skulle så klart medföra en kostnad, nu får vi se om tekniska nämnden anser att den är så pass viktig att man vill skjuta till de medel som krävs, avslutar Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.