Foto: SVT

Efter kritiken om jämställdhet i brännboll – nu ska fler tjejer inkluderas

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen samlades Iksu brännboll, Brännbollsyran och sju av topplagen från brännbollscupen för att diskutera tjejers roll i brännbollsspelet.

– Vi kom överens om två punkter, vi strävar efter ett spel där båda könen deltar aktivt, säger Fredrik Sahl, ledamot Iksu brännboll.

Den första punkten innebär att det bör vara ett mixat spel mellan könen. Den andra punkten handlade om att öka balansen mellan könen i spelet.

– Några förslag var att det alltid ska vara någon ute i banan eller att tjejer ska ha ett handikapp när man slår. Men där går åsikterna isär när vissa tycker att det är värt att testa medan andra tycker att det känns bra att det är samma regler för tjejer och killar. Något vi alla var överens om var att öka könbalansen med att öka deltagarna till minst tre tjejer och tre killar i vardera lag, säger Fredrik Sahl.

Olika regler för olika cuper

Under brännbollscupen är det Brännbollsyran själva som bestämmer sina regler. Enligt yrans cupgeneral Gustav Pettersson kommer de försöka anpassa sig efter hur deltagare vill ha sporten.

– Att det kommer ske en förändring som stärker kvinnors plats i spelet kommer vi göra, men vi har ingen färdig lösning idag. Det vi fick se i finalen i år när tjejer stod över slag är inget jag vill att publiken ser och inget budskap vi vill sända ut, säger Gustav Pettersson.

Förslag på remiss

Förslagen ska skickas ut till de som är aktiva inom brännbollsspel i Umeå för diskussion. Ännu är inga beslut tagna och förslagen efter söndagens möte men de olika förslagen till regeländringar kommer forsätta diskuteras till 2022 års brännbollscuper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.