Foto: SVT

Annorlunda upplägg på brännbollscupen under pandemin: ”Blir speciellt”

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol blev den inställd. Nu på torsdag görs ett nytt försök. Under Brännbollscupen 2021 spelas matcherna på inhägnade områden på Mariehemsängarna. Finalen går på campus friidrottsarena.

Turneringen som brukar kallas VM i brännboll har spelats sedan 1974 med uppehåll ifjol på grund av covid.

– Det kommer att bli en speciell brännsbollsyra. Vi gör allt för att hålla covidreglerna. På Mariehemsängarna har vi kraftiga begränsningar för publiken. Vi har handsprit överallt, säger Gustav Pettersson som är brännsbollsgeneral.

400 lag har blivit 80

300-400 lag brukar ställa upp i turneringen. I år blir det bara 80 lag och cirka 1 000 tävlande som är med. Finalen kommer att spelas på Campus friidrottsarena inför max 1 500 åskådare. Alla måste sitta utspritt, och man får bara gå ut för att gå på toaletten.

– Vi vill att brännbollen skall få leva vidare i Umeå så att studenterna ser att det är en riktig brännsbollstad. Förhoppningsvis kan vi köra på vanligt sätt till våren. Då blir det en riktigt folkfest, säger Gustav Pettersson.

Brännsbollscupen spelas torsdag till lördag denna vecka.

Hör brännbollsgeneralen berätta om vilka förändringar man genomfört för att covidsäkra turneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.