Hör arrangören om hur man hoppas att vaccinpass ska rädda festivalen. Foto: SVT

Fortsatt osäkert kring Brännbollsyran – hoppas på vaccinpass

Publicerad

Till midsommar hoppas arrangörerna komma med ett besked kring om det blir någon Brännbollsyra i Umeå i september, eller inte. Det hänger på vilka besked man fått kring vilka restriktioner som gäller, där ett vaccinpass kan vara nyckeln till att få delta.

Nu till helgen skulle Brännbollsyran i Umeå ha arrangerats. Men evenemanget har blivit framflyttat för fjärde gången. Nu är det början av september som är planerat datum för festivalen. 

– Jag tror att alla vill att Brännbollsyran blir av. Många har väntat tålmodigt på att få träffas och umgås på större sammanhang, säger Peter Arkhult, som är vd för Brännbollsyran.

Brännbollsyran är beroende av när steg 5, det sista steget, i de lättade restriktionerna genomförs på nationell nivå. Inget datum är satt för när det blir.

Brännbollsturneringen kan bli av 

Även om det inte skulle bli någon festival så ser man över möjligheterna att få arrangera brännbollsturneringen. Men det är för tidigt än att säga säkert om den blir av. 

– Det är en tillståndsfråga. Vi har diskussioner med polisen kring detta. Vi måste reda ut saker kring publiken, till exempel hur många som får vistas inom ett område. Sen är det även en definitionsfråga om brännboll är en sport eller ett nöje. Så polisen måste grotta ner sig i vilket regelverk som gäller, säger Peter Arkhult.

Inget besked om biljetter

Flera tusen biljetter är sålda till evenemanget, men Peter Arkhult kan inte lämna något besked kring vad som händer med biljetterna framöver. Just nu är ambitionen att evenemanget ska bli av, men om man efter midsommar fattar beslutet att det inte blir någon festival så ger man besked om vad som händer med biljetterna då.

I klippet ovan hör du mer om läget för Brännbollsyran och hur så kallade vaccinpass kan vara en förutsättning för hela evenemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.