Den nya vattenledning. Foto: Skellefteå kommun

Efter vattenläckan – uppmanas att koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun uppmanar nu boende i Ursviken, Skelleftehamn och Örviken att koka dricksvatten efter den stora vattenläckan.

Det var under torsdagen som den stora vattenläckan i Skellefteå upptäcktes. Vid klockan 04.00 natten mot fredagen skriver kommunen att läckan var lagad. Under fredagen ska man släppa på med vatten. Men man uppmanar boende i Ursviken, Skelleftehamn och Örviken att koka sitt dricksvatten.

Boende i detta område måste fortsätta att koka vattnet under fredagen. Foto: Skellefteå kommun

LÄS MER: Vattenläcka under tågspår – tusentals drabbade

Detta görs som en säkerhetsåtgärd eftersom att delar av ledningsnätet varit trycklöst samt på grund av den lagning som gjorts. Det kan ha gjort att bakterier i marken runtomkring kommit in i systemet. Prover kommer att tas under helgen.

Kommunen uppmanar även allmänheten till att vara sparsamma med vattnet när det släpps på. Reservoarerna måste fyllas på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.