Nu köps en vattenreningsanläggning in för att snabbare kunna sanera Blaikengruvan Foto: Svt

Efterbehandlingen av Blaikengruvan tar flera år

Publicerad

Det kan ta många år ännu innan Blaikengruvan mellan Storuman och Sorsele kan efterbehandlas färdigt. Därför upphandlar de tre konkursbon som är inblandade en ny vattenreningsanläggning som ska minska kostnaderna för att förhindra metallutsläpp från gruvan.

Gruvan i Blaiken startade 2006, men gick i konkurs efter mindre än två års drift. Företaget Lappland Goldminers tog över anläggningen för en bråkdel av vad den kostat att bygga och försökte omvandla gruvan från zink- till guldgruva. Även detta försök misslyckades och slutade i konkurs 2011. Redan efter den första konkursen konstaterades stora läckage av metaller från gruvområdet ner i sjön Storjuktan.

Måste renas

Därför har det varit nödvändigt att upprätthålla vattenreningen vid gruvan efter konkursen. Sex personer arbetar med detta i nuläget, till en kostnad av ungefär en miljon kronor i månaden.

I nuläget är det pengar som finns i ett av de inblandade konkursbona som betalar. Men ännu kan det ta lång tid innan efterbehandlingen av gruvan är genomförd, och därför vill konkursförvaltarna nu sänka kostnaderna.

Långtidsprojekt

– De prognoser som jag har sett pekar mot att en efterbehandling kommer att ta flera år, även om den skulle starta nu på en gång, säger Viktor Falkenström vid Hamilton Advokatbyrå i Karlstad.

– En ny, smidigare reningsutrustning skulle innebära att personalbehovet för vattenreningen minskar och att kostnaderna blir lägre. Eftersom byggsäsongen är kort vid Blaiken vill vi genomföra detta så snart som möjligt så att den nya utrustningen kan komma igång nästa vår, konstaterar Falkenström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lappland goldminers

Mer i ämnet