Ekonomens tips vid bostadsköp åt barnen Foto: SVT

Allt fler behöver föräldrarnas hjälp för att köpa bostad

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare att få låna för att köpa en egen bostad. Allt fler vänder sig därför till sina föräldrar för hjälp.

– Det har blivit tydligare vilka krav vi ställer och det gör det svårare att få låna, säger Helene Hedman, ekonom på Handelsbanken.

Kraven för att få låna pengar har skärpts de senaste åren. Det är dels amorteringsreglerna från 2016, som säger att bolån ska amorteras ner till 50 procent av bostadens värde under en tidsperiod och att låntagarens inkomst ska vara stadigvarande och säkerställd.

– Är man student, har vikariat eller är timvikarie, då är det jättesvårt att få ett eget bolån, säger Helene Hedman, ställföreträdande kontorschef på Handelsbanken.

En rapport från HSB som publicerades i december 2019 visar att det blivit allt svårare de senaste tre åren för unga att själva köpa en bostad. Enligt rapporten är det ofta singelhushåll och ensamstående med barn som nekas att teckna bolån. Det gäller flera städer i landet, bland annat Umeå.

”Tufft för unga”

För att kunna köpa bostad är det många som därför tar hjälp av till exempel föräldrarna.

– Det har konstaterats att det är tufft för unga på bostadsmarknaden. Och visst, det är ingen rättighet att få köpa en lägenhet när man inte har en fast inkomst. Och har man då inte föräldrar som kan ställa upp kan det bli tufft, Helene Hedman.

Den som är student nekas i de allra flesta fall lån eftersom man de inte uppfyller inkomstkravet då lån inte räknas som inkomst.

Även svårt för äldre

Även allt fler äldre personer tar idag hjälp av föräldrarna när det gäller att köpa lägenhet eller hus. Det gäller framför allt vid skilsmässa.

– Då blir det ofta att föräldrar får gå in och hjälpa till för att en ensamstående ska kunna bo kvar i villan, som är lite dyrare. 

Vad ska man tänka på om man hjälper sina barn att köpa bostad? Helene Hedman svarar i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.