Foto: TT

Flera kommuner häver eldningsförbudet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredag hävs eldningsförbudet i tio av Västerbottens läns femton kommuner.

Flera kommuner i Västerbotten väljer nu att häva eldningsförbudet från och med fredag. Enligt länsstyrelsen är det enbart Umeå, Skellefteå, Vindeln, Robertsfors och Norsjö som har kvar eldningsförbudet.

– Det har regnat mycket, och prognosen visar på mer regn. Dessutom har torrheten i marken blivit mindre. Jag tror att fler kommuner i länet kommer att göra samma sak, säger Lars-Erik Sundqvist, räddningschef i beredskap.

SMHI varnar under fredagen fortfarande för risk för skogsbrand i hela länet. Räddningstjänsten meddelar att trots att det regnat de senaste dagarna har mycket av regnvattnet gått ner i grundvattnet. Vissa markområden kan också ha skuggats av träd och fortfarande vara torra.

– Man bör vara försiktig om man eldar ändå, säger Lars-Erik Sundqvist.

Tips och råd om du tänker elda eller grilla utomhus

  • Undvik att elda om det blåser hårt, gnistor kan flyga iväg och starta en brand.
  • Välj en fast grillplats eller en plats där elden inte kan spridas till annat brännbart som träd, buskar eller gräs.
  • Använd helst grillkol/briketter eller gasdriven grill. Om du väljer att elda med ved, använd ved från lövträd. Ved från barrträd kan sprätta ut glöd.
  • Ha tillgång till vatten eller annan släckutrustning när du eldar.
  • Lämna inte elden utan uppsikt och släck ordentligt innan du lämnar platsen. Peta isär glöden och vattna ordentligt.
  • Släng aldrig fimpar i skog och mark. Glöden kan starta en brand.
  • Se till att ha gnistskydd på skorstenar i badtunnor och liknande.
  • Var extra försiktig vid skogsarbeten, skjutning på skjutbana, vid utomhusarbeten med vinkelslip, röjsåg eller liknande som medför risk för gnistbildning.
  • Om en brand uppstår eller sprider sig, ring 112. Försök förklara var du befinner dig och stanna kvar på en säker plats tills räddningstjänsten kommer.

Fakta: Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.