Eldsjäl är kulturens fanbärare

Publicerad

Veckans eldsjäl kommer ursprungligen från Obbola, men det är i Vilhelminafjällen hon gjort sig känd som en kulturens fanbärare.

Gerd Ulander har varit lärare för 43 årskullar skolbarn i Saxnäs och är inblandad i det mesta som händer på kulturområdet i trakten.

Den egna sångkarriären inledde Gerd Ulander på 1960-talet i Berndt Egerbladhs orkester på klassiska restaurang Esplanad i Umeå. Den karriären gynnades inte precis av att Gerd och maken Lars-Göran Ulander bosatte sig i Saxnäs.

– Men musiken har hela tiden funnits med, och den är väldigt viktig för mig.

Ett finger med i spelet
Den här dagen är det konsert i Gerds vardagsrum, fyllt av skolbarn. Stefan Arnold, pianist från Wien, med världen som arbetsfält, ger barnen i Saxnäs en introduktion till klassisk, romantisk musik. Schumann och Brahms. På kvällen är publiken vuxna musikälskare.

– Gerd har en speciell förmåga att väcka musikintresset hos alla åldersgrupper, säger Stefan Arnold.

– Man kan betrakta henne som ett kulturcentrum här i trakten.

Vid författarmöten, konserter, föreläsningar och andra kulturevenemang i dalgången har Gerd Ulander ofta ett finger med.

Konstnärhemmet Ricklundgården hör till hennes favoriter, och det tycks finns en själslig gemenskap mellan husets värdinna Emma Ricklund och Gerd.

– Emma Ricklund var inte själv aktiv i konstskapandet. Men hon stod bakom konstnärerna och stöttade dem, och det gjorde henne lycklig, säger Gerd Ulander.

– På samma sätt känns det för mig – det är en ynnest att få vara med när konst och musik skapas.

Göran Zackari

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer