Det var i början av läsåret som kulturskolan i Malå fick beskedet att musikundervisningen ska bedrivas utanför elevernas skoltid.
– Bara under de senaste tre veckorna har 16 elever valt att lämna kulturskolan i Malå. Det är jättetråkigt. Det här är ett steg närmare kulturdöden, säger musikläraren Lisa Stenlund.
Många stod i kö – nu flyr eleverna
Kulturskolan i Malå har tidigare varit omåttligt populär. I våras tog skolan emot drygt 90 elever, och så många som 48 elever köade till musikundervisning och kursen Digital bild och formkonst – 3D. Nu däremot flyr eleverna kulturskolan.
– Vi har pusslat i flera veckor för att få till ett fungerande schema. Tyvärr så kan vi inte ta emot alla elever under deras raster och håltimmar och för elever som åker skolskjuts är det svårt att gå på kulturskolan efter skoltid, förklarar Lisa Stenlund.
Enligt skollagen tillåts inte en elev att gå ifrån ordinarie undervisning för att delta i en fritidsaktivitet. Anledningen är att eleverna ska kunna nå sina mål.
– Jag tror inte att skolresultaten påverkas negativt av att eleverna utövar musik under 20 minuter i veckan, snarare är det tvärtom. Musiken gör så att det går lättare för eleverna i skolundervisningen, säger Lisa Stenlund.
Vilgot Stomare lär sig dragspel på rasten
De flesta får spela efter skoltid, men Vilgot Stormare, som bor i Svedjan drygt en mil utanför Malå, har blivit erbjuden att spela på rasten.
– Jag håller på att lära mig att spela dragspel och det är jätteroligt. Jag är så glad att musiklektionen inte är efter skoltid för då hade jag inte kunnat gå, säger Vilgot.
I videon berättar musikläraren Lisa Stenlund om kulturskolans utmaningar och eleven Vilgot Stormare om svårigheterna med att bo i en by.