16-åriga Johanna Karlsson blev illamående några timmar efter skollunchen, liksom många av hennes klasskamrater. Foto: Privat/Gorm Kallestad, TT

Elever på Baldergymnasiet i Skellefteå magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Baldergymnasiet i Skellefteå blev på torsdagseftermiddagen magsjuka. Nu utreder kommunen om tacos-lunchen kan ha varit orsaken. 

– Nästan hela klassen mådde dåligt, säger eleven Johanna Karlsson.

Vid 15-tiden idag blev en rad elever på Baldergymnasiet i Skellefteå illamående. På sociala medier beskriver elever hur de insjuknat. 

“Vafan stoppade ni i maten?”, skriver en elev. 

– Vi vet inte att det är matförgiftning. Det vi vet är att 15 personer anmält sig sjuka. Vi får utreda vad det här är, säger Peter Lundmark, måltidschef vid Skellefteå kommun.

”Ingen mådde dåligt innan lunchen”

En av dem som blev dålig var Johanna Karlsson, som går första året på naturvetenskaplig linje på skolan.

– Vi har en klasschatt och där skrev många att de mådde illa och ville kräkas, vissa hade fått springa på toa ganska mycket. Alla i klassen mådde dåligt förutom en.

Johanna Karlsson känner sig ganska säker på att maten var boven.

– Ingen mådde ju dåligt innan lunchen, säger hon och tillägger att maten på skolan brukar vara bra.

”Slår alltid på stora trumman”

Över tusen personer åt tacos på Balderskolan idag och vid misstanke om matförgiftning kommer prover på maten att skickas på analys. Peter Lundmark tycker att fler borde ha blivit sjuka om det är maten som är boven i dramat.

– Men vi slår alltid på stora trumman när det finns misstankar och har rutiner för sådant här. 

Elever som fått magsjuka uppmanas att ta kontakt med kundtjänst och kommunen försöker få tag på elever som blivit sjuka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.