Foto: Gorm Kallestad, TT

Skola vaccinerade inte elever – missades av elevhälsan

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2012 och 2017 missade en skola i Skellefteå kommun att både vaccinera och göra så kallade screeningundersökningar på sammanlagt ett 60-tal elever. Nu väljer kommunen att anmäla händelsen enligt lex Maria.

På en låg- och mellanstadieskola i Skellefteå kommun har en grupp elever inte erbjudits vaccination samt en grupp elever har inte erbjudits hälsobesök med screening-undersökning. Bristerna skedde under åren 2012–2017.

– Det är sammanlagt elva elever som inte fått den vanliga vaccinationen mot påssjuka, mässling och röda hund, säger Anne Rönnberg, verksamhetschef skolkontoret.

Bristande rutiner

Den uteblivna skolhälsovården uppdagades när barnen blivit äldre och skulle vaccineras igen som det saknades uppgifter. Mest akut var det för de elva eleverna som inte hade vaccinerats, där kontaktades samtliga vårdnadshavare av kommunen redan innan jul då felaktigheterna uppdagades.

– Vi har startat en internutredning och nu anmält enligt lex Maria. Men felen beror på bristande rutiner och de här eleverna har på något sätt fallit mellan stolarna, vi får se vad utredningen visar, säger Rönnberg.

Kontaktar föräldrar

Nu kommer kommunen under februari månad att kontakta vårdnadshavare till de 60-talet elever som inte gjort screening-undersökning för syn-och hörsel samt hälsosamtal.

– Är man som förälder orolig kan man kontakta kommunens kundtjänst, men man kan lugnt avvakta till efter februari då vi kommer att kontakta alla berörda.

Kommunen har sedan bristerna uppdagats tagit fram kompletterande rutiner för dokumentation, förtydligade rutiner för genomgång av vaccinationer i grundskolan samt kommer att genomföra kompletterande vaccinationer före varje läsårsslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.