Google Apps är en molntjänst där elever och lärare bland annat kan skicka e-post och skriva skolarbeten tillsammans som sen lagras på Googles servrar istället för i en hårddisk. På så sätt kan man komma åt sina skoluppgifter överallt och lärarna blir mer delaktiga i processen. För att kunna använda tjänsten skapas ett användarkonto – då uppges elevens namn, klass och skola.
Datainspektionen har granskat avtalen för tjänsten i Sollentuna och Salem och riktar kritik mot att kommunerna lämnat ut uppgifterna till Google som kan använda dom i sin produktutveckling. Det avtalet gäller dock inte i Umeå.
– Google har sen Sollentuna jobbat fram flera olika nya versioner av det här avtalet och vi har det allra senaste, säger Umeå kommuns IT-strateg Gunilla Yourstone.
Trots att uppgifterna inte syns för utomstående skriver kommunen i informationen till elever och föräldrar att man inte ska skriva något känsligt i molntjänsten, som t.ex. sin politiska åsikt, religion eller sexuella läggning. Men vem som bär ansvaret i fall det händer är oklart.
– Den typen av information omgärdas av speciella regler och hör inte hemma här, i Google.
Men om man skriver ett skolarbete om religion, kanske det är relevant att berätta om sin egen religion. Finns det inga risker för det?
– Då ser vi det som ett utmärkt tillfälle att lärare och elev tar den diskussionen. Hur ska man tänka kring vilken information man lämnar ut om sig själv och andra? Var ska man lägga den och vilka risker tar man?